PODPROGRAM 2018 – efekty

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Gminny Oodek Pomocy Społecznej w Kobiórze przy współpracy  Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

    • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

    • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

    • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

    • tłuszcze (olej rzepakowy),

    • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 130 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa ślaskiego

  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

    • 6,4025    ton żywności;

    • 650    paczek żywnościowych;

    • 0,00      posiłków;

  5. W ramach Podprogramu 2018 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4. warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

    • Ekonomiczne - 1 spotkanie dla  12 uczestników

    • Żywieniowe - 1 spotkanie dla  12 uczestników

    • Kulinarne - 1 spotkanie dla  12 uczestników

    • Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla  12 uczestników


Śląskie. Pozytywna energia