Fundusze Europejskie

PODPROGRAM 2019 – efekty

1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Kobiórze z terenu województwa Śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);

• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),

• cukier (cukier biały)

• tłuszcze (olej rzepakowy),

• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 93. osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

• 5,52327 ton żywności;

• 651 paczek żywnościowych;

• 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 4. osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 4 uczestników

• żywieniowo dietetycznych - 1 spotkanie dla 4 uczestników

• kulinarnych - 1 spotkanie dla 4 uczestników

• niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 4 uczestników

• innych działań aktywizujących - 1 spotkanie dla 4 uczestników

Śląskie. Pozytywna energia