Fundusze Europejskie

Informacja o kontynuacji PO PŻ 2014-2020

Podprogram 2017

Ośrodek Pomocy Społecznej w Kobiórze informuje, że przedłużona zostanie współpraca z Bankiem Żywności w Chorzowie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Program będzie realizowany w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018

Pomoc żywnościową w ramach PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby   w rodzinie; zgodnie z art.7 ustawy o pomocy społecznej

 

Kwalifikacje osób będą przeprowadzać pracownicy socjalni Ośrodka
na podstawie posiadanej dokumentacji oraz wniosków osób które chcą skorzystać z tej formy pomocy.

 

Pomoc będzie miała charakter  cykliczny i będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych (pięć paczek na osobę).   O terminach dystrybucji będziemy informować na stronie internetowej GOPS.

W /w okresie  każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu oraz o łącznej gramaturze:

  • groszek z marchewką  - 4 kg

  • fasola biała  - 4 kg

  • koncentrat pomidorowy – 1,76 kg

  • buraczki wiórki – 1,05 kg

  • powidła śliwkowe - 1,5 kg

  • makaron jajeczny – 4,5 kg

  • makaron kukurydziany bezglutenowy – 0,5 kg

  • ryż biały, - 4 kg

  • kasza gryczana, - 2 kg

  • herbatniki maślane – 0,6 kg

  • mleko UHT – 7 l

  • ser podpuszczkowy – 2,4 kg

  • gulasz wieprzowy z warzywami, - 1,7 kg

  • szynka drobiowa – 3 kg

  • szynka wieprzowa mielona – 2,1 kg

  • pasztet wieprzowy – 0,64 kg

  • filet z makreli w oleju – 1,7 kg

  • cukier biały – 4 kg

  • olej rzepakowy – 4 l

 

W trakcie trwania programu osoby zakwalifikowane będą mogły skorzystać z działań w ramach środków towarzyszących mających za zadanie wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, będą to:

  •  warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  • warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania    i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  • programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania           i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności
  • warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji   i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych

 


Śląskie. Pozytywna energia
Dofinansowano ze środków Funduszu Solidarnościowego