Informacja o kontynuacji PO PŻ 2014-2020
Podprogram 2017
Ośrodek Pomocy Społecznej w Kobiórze informuje, że przedłużona zostanie współpraca z Bankiem Żywności w Chorzowie w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Program będzie realizowany w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościową w ramach PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie; zgodnie z art.7 ustawy o pomocy społecznej
Kwalifikacje osób będą przeprowadzać pracownicy socjalni Ośrodka
na podstawie posiadanej dokumentacji oraz wniosków osób które chcą skorzystać z tej formy pomocy.
Pomoc będzie miała charakter cykliczny i będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych (pięć paczek na osobę). O terminach dystrybucji będziemy informować na stronie internetowej GOPS.
W /w okresie każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu oraz o łącznej gramaturze:
-
groszek z marchewką - 4 kg
-
fasola biała - 4 kg
-
koncentrat pomidorowy – 1,76 kg
-
buraczki wiórki – 1,05 kg
-
powidła śliwkowe - 1,5 kg
-
makaron jajeczny – 4,5 kg
-
makaron kukurydziany bezglutenowy – 0,5 kg
-
ryż biały, - 4 kg
-
kasza gryczana, - 2 kg
-
herbatniki maślane – 0,6 kg
-
mleko UHT – 7 l
-
ser podpuszczkowy – 2,4 kg
-
gulasz wieprzowy z warzywami, - 1,7 kg
-
szynka drobiowa – 3 kg
-
szynka wieprzowa mielona – 2,1 kg
-
pasztet wieprzowy – 0,64 kg
-
filet z makreli w oleju – 1,7 kg
-
cukier biały – 4 kg
-
olej rzepakowy – 4 l
W trakcie trwania programu osoby zakwalifikowane będą mogły skorzystać z działań w ramach środków towarzyszących mających za zadanie wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, będą to:
- warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności
- warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych