Fundusze Europejskie

POPŻ - Podprogram 2020

UWAGA

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej informuje, że rozpoczął kwalifikacje do pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2020

Tak jak w poprzednich latach kwalifikacje przeprowadzają pracownicy socjalni Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kobiórze w siedzibie Ośrodka po wcześniejszym telefonicznym umówieniu się z pracownikiem

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej swoich siedzibach przyjmować będzie oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej korzystając z zał. nr 5 część B.
W załącznikach nr 5-7 do Wytycznych zawarte są następujące dane dotyczące odbiorców końcowych pomocy żywnościowej:

- imię i nazwisko (dotyczy również załącznika 8 do Wytycznych),

- dochód osoby/rodziny w odniesieniu do kryterium dochodowego określonego na podstawie art. 8

ustawy z dnia 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej,

- liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego, w tym w podziale na: płeć, wiek,

-przynależność do grupy docelowej Programu, tj. osoby bezdomne, osoby niepełnosprawne, migranci i osoby obcego pochodzenia, pozostałe osoby (nie dotyczy załącznika nr 6)

- powody udzielenia pomocy na podstawie art. 7 ustawy o pomocy społecznej (nie dotyczy załącznika nr 6).

Kwalifikowanie osób najbardziej potrzebujących do pomocy żywnościowej może odbywać
się w ośrodku pomocy społecznej albo w sposób zdalny na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej.
W tym celu pracownik ośrodka pomocy społecznej, a w przypadku osób bezdomnych także przedstawiciel organizacji partnerskiej samodzielnie lub za pośrednictwem przedstawiciela innej placówki, wypełnia formularz skierowania, zgodnie z wzorem w załączniku nr 5.1 lub formularz oświadczenia zgodnie z wzorem nr 7.1. do Wytycznych. Podpisany formularz przekazuje
się w formie elektronicznej lub innej dostępnej formie do właściwej organizacji partnerskiej, która na jego podstawie udostępnia żywność osobie zakwalifikowanej.

 

 

Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych

od listopada 2 0 2 0 roku do sierpnia 2 0 2 1 roku

W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ PO PŻ.

 

Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana w szczególności pomoc żywnościowa:

- bezdomni,

- niepełnosprawni,

- migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie),

- pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w ust. 11.

 

Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej

Pomocą żywnościową w ramach PO PŻ mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1508, z poźn. zm.,) i których dochód nie przekracza 200 %kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej5, tj. 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie.

 

 

Zestaw na Podprogram 2020 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg, w tym:

1) Artykuły warzywne i owocowe

• groszek z marchewką 3,20 kg,

• koncentrat pomidorowy 1,12 kg,

• buraczki wiórki 1,40 kg,

• powidła śliwkowe 1,50 kg,

• mus jabłkowy 1,44 kg,

• fasolka po bretońsku 1,50 kg.

2) Artykuły skrobiowe

• makaron jajeczny świderki 5,00 kg,

• płatki owsiane 1,00 kg,

• ryż biały 2,00 kg,

• kasza jęczmienna 1,50 kg,

• herbatniki maślane 0,40 kg,

3) Artykuły mleczne

• mleko UHT 7 1,

• ser podpuszczkowy dojrzewający 1,60 kg,

4) Artykuły mięsne

• szynka drobiowa 2,40 kg,

• szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,

• pasztet drobiowy 0,32 kg,

• filet z makreli w oleju 1,19 kg,

5) Cukier

• cukier biały 4,00 kg,

• miód nektarowy wielokwiatowy 0,50 kg

6) Tłuszcze

• olej rzepakowy 4,00 1.

 

Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie.

Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych będzie wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.

 

W ramach realizacji Programu będą prowadzone działania w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:

- warsztaty kulinarne dla rożnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące rożne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania

artykułów spożywczych,

- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,

- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania
i przeciwdziałania marnowaniu żywności,

- warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich

finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),

- inne działania o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne

osób najbardziej potrzebujących, z wyjątkiem działań, o których mowa w pkt. 1.8., tj. działań finansowanych ze źródeł zewnętrznych w ramach statutowej działalności organizacji.

 

 

Uwaga! W związku z trwającym stanem epidemii COVID-19, od dnia 15 września 2020 r. możliwe jest zdalne kwalifikowanie odbiorców pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2020.

 

Prowadząc dystrybucję żywności będziemy stosować środki ostrożności i przestrzegać bieżących zaleceń służb sanitarnych.

Administratorem danych osobowych odbiorców końcowych PO PŻ jest Ośrodek Pomocy Społecznej oraz właściwa OPR i/lub OPL bezpośrednio wydająca żywność.

 

 


Śląskie. Pozytywna energia
Dofinansowano ze środków Funduszu Solidarnościowego